Joulupukin tarinat 2018

Joulupukki on taas luvannut kirjoittaa pienen tarinan joulukuun jokaisena päivänä, ensimmäisestä päivästä aina jouluaattoon asti.

Korvatunturin tarinoita, niin kuin Joulupukki ne muistaa.


Maanantai 24. Joulukuuta.

Kalenteriluukku 24: Loutinkatu 92

Hyvää huomenta Jouluaattoaamuun. Ei Joulupukki mitään enää ehtinyt kirjoittaa. Aamutuimaan lähti jo poroineen Havaijille ja Japaniin. Sieltähän Joulu alkaa, koska aurinko niin päin kiertää. Vai kiertääkö tämä maapallo aurinkoa. No käytännössä ihan sama.

Saunatonttu täällä punaisen talon kellarin pannuhuoneessa istuksii lämmityskattilan takana ja imeskelee pehmeämmäksi liian kovaksi paistettua piparkakkua. On talon isäntäväellä ollut liikaa siivouskiireitä, kun eivät ole kerenneet leivinuunia vahtia. Noin saadaan jouluksi kovia pipareita ja mustaa pullaa. Mutta hyvää kuitenkin.

Haikea on Saunatontun mieli. Näiden tarinoiden kirjoittaminen taas loppuu. Mitäs sitten voisi tehdä. Saunatontun pitää taas ryhtyä enemmän tekemään temppuja ja jekkuilemaan.

Ensimmäisenä tulee Saunatontulle mieleen, että tilaa ja kippauttaa Metsätien ja Vihtapolun mutkaan kuormallisen soraa. Saavat näin ymmärtämättömät rallikuskit himmata vaarallista vauhtiaan.

Saas nähdä.

Hyvää Joulua toivottaa Sauna-Tonttu.

Sivujen ylläpitäjä haluaa myös toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua.

———————————————————————————————————————————————–

Vieritä sivua niin näet aikaisemmat tarinat.

Lauantaina 1. päivä Joulukuuta 2018.

Kalenteriluukku 1: Tuluskuja 3

Täällä kirjoittaa taas Saunakallion punaisen talon kellarisaunan Saunanlaudealustonttu. Yksinkertaisemmin voitte kutsua Saunatontuksi. Koko pitkän vuoden on Saunatonttu tonttuillut kaiken maailman tonttujuttuja, mutta eipä ole saanut isompaa vahinkoa aikaiseksi.

Nyt Joulukuun alusta aina Jouluaattoon asti voitte joka aamu lukea tarinoita Korvatunturilta ja Saunakalliosta. Saunatonttu on ahkerasti tarkkaillut koululaisten ja lastentarhalaisten tulemisia ja menemisiä. Ja korvatunturilta on tullut uutisia mitä ihmeellisimmistä asioista.

Niinpä, että kannattaa lukea tarkkaan joka aamu.

Huomisiin sitten.

 

Sunnuntaina 2. päivä Joulukuuta

Kalenteriluukku 2: Vehkatie 85

Viime yönä tapahtui taas ihmeellistä Punaisen talon kellarin pannuhuoneessa. Siellä pannuhuoneen pimeydessä, takimmaisessa kulmauksessa kajasti kynttilänvaloa. Saunatonttu oli kutsunut Reetta-Rotan ja Simo-Siilin taas korttipeliin, kuten monina aikaisempina vuosina. Pelattiin Mustaa Pekkaa, jonka pelin monet lapsistakin osaavat. Sitä ennen oli pihistetty yläkerrasta talon isännän kaapista pipareita ja ylivuotista ihmeellisen hyvää raparperimehua. Pelit sujuivat hyvin. Paitsi että korttirinkiin oli tullut uusi pelaaja, Santtu-Tonttu. Santtu-Tonttu pelasi innokkaasti heti mukana, mutta ei oikein tuntenut pelin sääntöjä. Välillä kesken peliä hän pureskeli ja söi kortin jos toisenkin. Myös piparit täytyi jakaa peltipurkista tasapuolisesti kaikkien pelaajien kesken. Muuten Santtu olisi ne heti niellyt yhdellä hotkaisulla.

Santtu-Tontulla oli enemmän intoa kuin järkeä. Jokaisen kerran, kun sai Mustan-Pekan tassuihinsa, niin julisti itsensä voittajaksi. Eihän se peli niin mene, vai meneekö? Tiedättekös te?

Huomisiin sitten.

 

Maanantaina 3. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 3: Vehkatie 64B

Jo Marraskuun puolella Joulupukki oli käynyt tarkastuskäynnillä Saunakalliossa. Metsätien kaikkien Tonttujen toiminta tarkastettiin peräjälkeen. Sen jälkeen oli illemmalla vuorossa koululaisten ja tarhalaisten lyhtyparaati. Tai ennemminkin kulkue, ei ihan paraati. Saunapuistossa sitten Joulupukki muistutti lapsille, että lahjatoivomuskirjeitä Korvatunturille kannatti nyt heti jo alkaa rustaamaan ja lähettämään. Sen paremmin Joulupukilla sitten olisi aikaa kaikkien toivomusten toteuttamiseen.

Huomenna sitten enemmän Metsätien Tonttujen omituisuuksista.

 

Tiistaina 4. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 4: Metsätie 5B

Hassuja Tonttuja Joulupukki sitten Metsätiellä tapasikin. Vaikka jo kokemuksesta tiesikin, että on siellä meno päällä. Romunkerääjä-Tonttu. Nikkari-Tonttu. Verstas-Tonttu. Sauna-Tonttu ja Santtu-Tonttu.

Romunkerääjä-Tonttu asuu aivan Metsätien pohjoispäässä. Hän on tontuksi aika iso ja ruma. Mutta tonttuilee sitäkin enemmän. Katsokaapas ohi kulkiessanne tarkemmin. Kyllä siellä pihalla on aina romukasa. Romunsa hän sitten toimittaa Korvatunturille uusiokäyttöön. Se on nykyään muotia. Näistä romuista tehdään Korvatunturilla peltisiä leikkiautoja ja -junia, aina kulloistenkin lahjatoivomuksien mukaan.

Nikkari-Tonttu taasen asuu Metsätien puolessa välissä. Hän onkin oikein tontunnäköinen, ja osaa tehdä tontuille ominaisia katoamistemppuja. Joskus hän katoaa moniksi päiviksi. Joulupukki tietää, että Nikkari-Tonttu on tänä vuonna nikkaroinut suurta venettä. Aina kun hän löytää laudanpätkiä tai faneerinpalasia, hän heti tietää, mihin kohtaan venettä hän ne kiinnittää. Hän kehuu että veneessä on kokka ja ahteri. Mitähän ne sellaiset ovat. Tietääkös kukaan.

Pienen punaisen töllin liiterissä asustaa Verstas-Tonttu. Ujon oloinen ja huonot vaatteet, joissa ei ole enää yhtään tonttupunaista jäljellä. Hän on aikaisemmin Korvatunturilla rakentanut leluja, on kätevä käsistään. Kovasti ujona hän useimmiten ryömii töllin isännän auton alle piiloon, jos ihmisiä tulee liian lähelle, tai meluavat kadulla.

Kaikkein nokkelin tontuista on kuitenkin Sauna-Tonttu. Hän on koko vuoden seuraillut ihmisten ja varsinkin lasten tekemisiä Saunakalliossa. Sehän on tontun varsinainen tehtävä, jotta voi sitten raportoida Korvatunturille. Hän on ahkerasti hiippaillut talojen pihoilla, kurkkinut ikkunoiden takana ja käynyt koululla sekä lastentarhassa vakoilemassa.

Niin, että kannattaa käyttäytyä kiltisti, varsinkin näin Joulun alla.

Huomisiin sitten.

 

Keskiviikko 5. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 5: Siltakatu 70

Kello on kolme aamuyöstä. Sauna-Tonttua alkoi pissattamaan, ja hän komusi ulos kellarin ovessa olevasta reiästä. Hän katsoi pimeälle taivaalle. Mutta se olikin värikäs kirkkaista tähdistä. Joulupukki oli aina tähtiä katsellessaan sanonut tontuille että nappirasia on auki. Kukahan oli unohtanut nappirasian auki. Sauna-Tonttu löytää helposti Pohjantähden, vaikka se ei olekaan kovin kirkas. Pohjantähti näyttää katsojalle aina, ihan aina, missä suunnassa on ilmansuunta pohjoinen.

Nyt voittekin isän, äidin tai opettajan kanssa selvittää, että mitenkä tuon Pohjantähden taivaalta löytää. Suureksi avuksi on, kun löytää ensin Otavan tähtikuvion. Siinä on seitsemän tähteä ja se näyttää aivan paistinpannulta.

Ihan toiseen asiaan sitten. Joulupukki oli eilen tontuille tiedottanut, että huomenna, kuudes päivä Joulukuuta pidetään jotkut juhlallisuudet. Mitkäs juhlat ne sitten ovat. Kukas sen tietää?

Huomisiin sitten.

 

Torstai 6. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 6: Metsätie 3

Nyt Sauna-Tonttu tietää, että tänään on itsenäisyyspäivän juhlat Suomen Tasavallan Presidentin linnassa. Vaikeita sanoja ymmärrettäviksi ovat nuo sanat Tasavalta ja Presidentti. Opettaja voikin varmaan tässä auttaa. Mutta tietääköhän itsekään. Sauna-Tonttu tietää että Presidentti on jonkinlainen suurin päällikkö tai pomo. Ja Tasavalta taasen ei ole esimerkiksi Kuningaskunta. Muuta ei Sauna-Tonttu osaa kertoa.

Illalla sitten nuo juhlat näytetään televisiossa. Huomenna Sauna-Tonttukin sitten tietää enemmän.

Huomisiin sitten.

 

Perjantai 7. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 7: Vehkatie 67

Korvatunturilla oli eilispäivänä juhlan tuntua. Kiireiset Joulua edeltävät työt oli keskeytetty. Joulumuori piti huolen että laitettiin paremmat vaatteet päälle. Korvatunturin huipulle pystytettiin televisioantenni ja suureen ruokasaliin kannettiin televisioaparaatti. Siitä näkyi liikkuvia kuvia. Koko Korvatunturin väki katseli Presidentinlinnan juhlia. Siistimmät vaatteet oli puettu siksi, että televisiosta näkyi toiseenkin suuntaa. Näin Joulumuori tiesi.

Ensin nähtiin ihmistungosta ja pitkiä jonoja, aivan kuin Korvatunturin ruokalan edessä kahdeltatoista päivällä. Tuomas-Tonttu sanoi ääneen, että mahtaa olla noilla jonottajilla kaamea nälkä puurokupin äärelle. Eihän siihen muuta syytä voi olla.

Huvitusta herätti se, että kaikilla miehillä oli pingviinipuvut päällä. Minkä ihmeen takia. Ja naisilla mitä ihmeellisimpiä koristuksia, rusetteja, röyhelöitä, ja niin epäkäytännölliset puvut, ettei niillä kauaa olisi Korvatunturin lumihangessa pärjännyt. Ja hajuveden tuoksu ulottui ihan Korvatunturille asti. Olivat naiset vielä naamansakin värjänneet. Tontut ruokasalin penkeillä olivat hämmästyksestä jäykkinä. Eivät tuollaista olleet koskaan nähneet. Joulumuori väliin arvosteli daamien kolttuja, ettei nuo nyt niin kummoisia olleet.

Kun juhlat olivat lopuillaan, oli koko joukko pienistä tontuista jo nukahtanut. Isommat tontut kantoivat sitten pikkuiset makuusaliin lavereille. Kohta kaikki nukkuivat. Yö oli rauhaton. Nähtiin monenlaisia unia juhlien ihmeellisyyksistä.

 

Lauantai 8. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 8: Kiuaskuja 4

Joulukuun ajan tehtiin Korvatunturilla lauantaisinkin kovasti töitä. Heti aamupuuron jälkeen ryhtyivät tontut itse kukin omiin askareisiinsa. Varastolle oli vuoden aikana tilattu ja toimitettu erilaisia aineita ja tavaroita joululahjoja varten. Sieltä niitä tarpeen mukaan noudettiin eri pajoille. Metalliset lelut, puiset lelut, muoviset lelut, sähköä käyttävät lelut, nuket, satukirjat, luistimet, sukset, pulkat ja kelkat, kutkin valmistettiin eri pajoissa. Näin työ oli tehokasta. Kirjuritontut kirjoittivat vahakantisiin vihkoihin kaiken ylös, että mitä tapahtui ja mitä oli saatu aikaiseksi. Lahjojen paketointiin tarvittiin hurja määrä lahjapaperia ja lahjanauhaa.

Kaikella oli järjestys. Aivan kuin Vihtakadun koulun luokassakin. Jos joku tontuista nukahti kesken työnsä, niin Unilukkari-Tonttu hänet heti herätti. Mutta kyllähän koulussakin voi välillä nukahtaa, jos oikein väsyttää. Vai voiko? Mitäs siihen sanoo opettaja.

Sauna-Tontulle muistuu mieleen oma kouluaika. Hän oli kai liian vilkas ja tykkäsi vieressä istuvasta Pirkko-Tontusta niin ihan häiriöksi asti. Sitten hän joutuikin yksittäispulpettiin luokan etukulmaan istumaan. Että sillä tavalla.

Huomisiin sitten.

 

Sunnuntai 9. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 9: Vehkatie 101 A

Joulupukki Korvatunturilta muistutti että pitää taas – niin kuin menneinä vuosina – puuttua Saunakallion liikenneasioihin. Tontut ovat tarkkailleet asiaa ja havainneet seuraavaa.

Monet autoilijat ajavat liukkailla ja pimeillä kaduilla aivan liian nopeaa vauhtia. Lapsia kulkee kouluun ja viedään lastentarhaan. Näillä matkoilla he voivat käyttäytyä arvaamattomasti, koska ovat vielä lapsia. Myöskin pihoilta voi yhtäkkiä rynnätä leikkivä lapsi kadulle. Autoilijan täytyy aina varmistaa, että pystyy pysäyttämään autonsa tarpeeksi nopeasti tällaisissa tilanteissa. Lasten turvallisuus liikenteessä on ensiarvoista. Joulupukki ei ymmärrä miksi ja minne autoilijoilla on kiire. Vai onkos rallivauhti vain ajattelemattomuutta tai tyhmyyttä. Tällaisia vauhtikuskeja ovat Tontut monia raportoineet.

Lapsille ja lasten vanhemmille pitää asiaa teroittaa, että lapsilla on polkupyörissä valot kunnossa ja että juuri liikenteen vaarapaikoissa ei pidä kurvailla pyörällä edestakaisin. Monet vanhemmat näyttävät olevan tässä asiassa huolimattomia. Vanhempien ei pidä mennä vaarantamaan lasten turvallisuutta ja terveyttä.

Joulupukki pyytääkin koulussa opettajaa kontrolloimaan, että pyörien valot ovat kunnossa ja että niitä pimeällä käytetään. Jos ei, niin lähettää vanhemmille heti ilmoituksen. Myös liikennesääntöjä tulee koulussa pyöräilijöille opettaa. Saunatonttu on itse nähnyt, miten äiti ajaa pyörällään väärin suojatien yli ja pieni lapsi omalla pyörällään seuraa äitiä ja oppii ajamaan väärin. Olipas tämä tyhmä teko äidiltä.

Nämä liikenneasiat tuntuvat olevat ikuinen ongelma.

Mutta huomisiin kuitenkin.

 

Maanantai 10. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 10: Avokatu 17A

Joulun juhlapyhinä Korvatunturilla syödään myös paljon kalaruokia. Niinpä Pukki lähettää osan tontuista pariksi päiväksi Onkimajärvelle kalastamaan. Osa tontuista ryhtyy talvipilkille. Silloinhan porataan jäähän reikiä, että saadaan pilkkiviehe veteen kalojen houkuttimeksi. Kaikkein vahvimmat tontut poraavat kairalla näitä reikiä jäähän. Iltasella kovan työn jälkeen ovat olkapäät kyllä kipeänä, koska jää on jo metrin paksuista.

Toinen tontturyhmä kalastaa verkoilla. Että saadaan verkot viedyksi jään alle, pitää hakata suuria pitkulaisia avantoja tuuralla. Tuura on työväline isojen avantojen tekemiseen.

Nyt olettekin oppineet kaksi varmaankin monille tuntematonta sanaa: kaira ja tuura. Opettaja voi vaikka piirtää näiden työkalujen kuvat taululle.

Mutta suureksi arvoitukseksi jää. Miten ihmeessä saadaan verkot ujutetuksi yhdestä avannosta toiseen. Avantojen välimatka toisistaan on kuitenkin 20 m. Pitääkös jonkun tontuista uida ja sukeltaa jäiseen veteen? Koittakaa keksiä tähän ratkaisu. Opettajakin voi yrittää.

Huomisiin sitten.

 

Tiistai 11. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 11: Metsätie 14B

Näihin aikoihin Joulukuuta on Korvatunturilla jo paljon lunta. Tontut ryhtyvät rakentamaan lumilinnaa. Joulumuorin mielestä se on turhaa ajan haaskausta. Että voisivat tontut tehdä senkin ajan hyödyllisiä töitä. Onhan jo kovin kiireinen aika juuri ennen Joulua.

Joulupukin mielestä kuitenkin lumilinnan rakentaminen on hienointa hommaa maailmassa.

Ensin tampataan lumeen tasainen kova alusta lattiaksi. Sitten sahataan syvästä lumihangesta isoja lumikuutioita, jotka asetetaan vierekkäin kovaksi tampatun lattian ympäri. Näitä kuutioita muurataan sitten päällekkäin monta kerrosta, niin että syntyy eskimoiden keksimän iglun muotoinen rakennus. Olettehan jossain kuvassa varmaan nähneet eskimoiden iglun. Opettaja voikin piirtää iglun kuvan taululle. Niin ja ovea ei tietysti saa unohtaa. Oven eteen kiinnitetään vanha viljasäkki, että lumilinnaan pääsee sisään ja että kylmä tuuli taasen ei pääse sisään.

Lattialle levitetään kuusen hakoja. Keskelle lattiaa istutetaan ja sytytetään iso kynttilä. Näin on lumilinnassa sisällä kodikasta, vaikka ulkona olisi jo pilkko pimeää.

Huomisiin sitten.

 

Keskiviikko 12. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 12: Avokatu 12

Saunakalliossa on paljon vanhoja taloja, joilla on isot puutarhatontit. Aina on puutarhan takakulmassa komposti, johon talon asukkaat keräävät joka syksy puista putoavat lehdet. Komposti on hyödyllinen, sen alimmat kerrokset muuttuvat ajanmittaan mullaksi. Tätä multaa voi sitten kantaa keväisin kasvimaalle. Näin kasvavat kasvimaan vihannekset ja kukat paremmin.

Useinkin kompostissa asustelee Komposti-Tonttu. Hän on hyvin arka näyttäytymään ja hänellä on näkymättömäksi muuttumisen taito. Nuttu ja myssy ovat ruskehtavan harmaat. Siksi häntä tuskin näkee, vaikka ihan vieressään seisoisi. Komposti-Tonttu työkseen kaivelee tunneleita kompostin alle. Näissä tunneleissa on sitten kovallakin pakkasella lämmintä.

Sauna-Tontun kortinpeluukaveri – Reetta-Rotta – synnytti viime keväänä poikaset punaisen talon puutarhan kompostissa.

Myös Simo-Siili viihtyy ja nukkuu kylmän talven yli samassa kompostissa.

Huomisiin sitten.

 

Torstai 13. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 13: Loutinkatu 78A

Vihtakadun koululla kellarissa asustelee Koulutonttu. Aikaisemmin hän hoiteli Korvatunturilla monenlaisia kirjoitus- ja laskuhommia, koska ei ollut hän tyhmemmästä päästä. Joulumuori oli hänelle sanonut, että hyödyttää elämässä kovasti, jos osaa lukea, kirjoittaa ja laskea. Tämän Koulutonttu oli visusti pannut mieleensä. Ja siksi hän nyt toimikin Korvatunturilta lähetettynä Koulutonttuna Vihtakadun koululla.

Koulutonttu tarkkailee oppilaiden taitojen edistymistä. Välillä, kun häntä alkaa haukotuttamaan, niin hän ryhtyy jekkuamaan ja venyttämään opettajan hermovieteriä. Silloin hän muuttuu näkymättömäksi. Pyörii ympäri luokkaa, pistelee puutikulla oppilaita, nyppii hiuksista ja saa oppilaiden varpaidenvälit ja takapuolen kutiamaan. Näin syntyy koululuokassa yleinen hermostuneisuus ja rauhattomuus.

Opettaja tätä hälinää ihmettelee. Mutta eihän hän tiedä näkymättömän Koulutontun olevan asian takana.

Huomisiin sitten.

 

Perjantai 14. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 14: Kiulukuja 5

Eilen aamusella ekaluokkalainen Mikko oli lusikoimassa kotikeittiön pöydän ääressä aamupuuroansa ennen kouluun lähtöä. Ulkona oli vielä aivan pimeätä. Hän katseli ulos ikkunasta. Ja silloin hän näki sen ! Hän näki tontun kurkistavan ikkunasta sisään. Tontun naama ja punainen myssy näkyi keittiön valossa selvästi. No voihan hittolainen, mietti Mikko. Aina olivat aikuiset kertoneet tontuista, jotka tarkastelevat lapsien tekemisiä. Ei Mikko ollut oikein noita juttuja tosissaan uskonut, epäillyt vain. Mutta nyt hän näki ensimmäisen tonttunsa.

Ei tonttu kauaa siinä lasin takana pysynyt, vaan katosi samoin tein.

Mikko ryntäsi ulos. Kiersi talon kulman taakse keittiön ikkunan alle. Siellä olikin ikkunan alla puutarhatuoli. Syksyn tullessa oli kaikki puutarhakalusteet kerätty suojaa liiteriin. Mutta nyt oli tuo tuoli ikkunan alla. Ei olisi tonttu muutoin ulottanut katsomaan ikkunasta. Ja ohuessa lumessa näkyivät pienet tulojäljet ja lähtöjäljet. Eivät olleet nuo oravan eikä jäniksen jälkiä. Ne Mikko tunnisti hyvin.

Sitten koululle päin kävellessään hän mietti vakavasti näkemäänsä.

Kirje Joulupukillekin ei ollut vielä valmis.

Huomisiin sitten.

 

Lauantai 15. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 15: Loutinkatu 52

Pinjalla oli samana aamuna aivan toisenlainen, mutta yhtä ihmeellinen tunne. Että oli jotain tapahtunut. Hän oli yöllä ollut jossain. Kun unen pöpperöstään paremmin heräsi, muisti että oli unessaan käynyt Korvatunturilla Joulupukin pajalla askartelemassa. Sauna-Tonttu voi kyllä vahvistaa, että ei se ollut unta, vaan ihan totta. Ne lapset ja lapsenmieliset, jotka todella tietävät Joulupukin olevan totta, matkustavat jonain Joulukuun yönä Napapiirin junalla Korvatunturille lahjapajalle ja sitten aamu aikaseen Napapiirin juna tuo takaisin, ennen kuin äiti aamulla herättää. Pinja oli yöllä tehnyt puusta pieniä nukkekodin huonekaluja ja kaappeja, ja maalannut ne sitten sinisiksi.

Äiti ei oikein uskonut tuota, mutta toisaalta hämmästeli. Miten ihmeessä Pinjan yöpuvun housunlahkeessa oli läikkiä sinistä väriä ja taskussa höylänlastuja ja sahanpurua.

Mitenkäs te tämän selitätte?

Huomisiin sitten.

 

Sunnuntai 16. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 16: Loutinkatu 58A

Tontut eivät yleensä näyttäydy aikuisille. Mutta lapset, koirat ja kissat havaitsevat tontut hyvin.

Niinpä Saunaniityn Ville näki puutarhan pihalla olevan puupinon takana vilahtavan tontun. Sauna-Tonttu voi vahvistaa että silloin oli kyse selvästi Puupinon-Tonttu. Nämä tontut asustavat huolellisesti rakennetuissa polttopuupinoissa, puupinon keskellä. Kun tutkitte puupinoa, niin jossain sivulla näkyy tontunmentävä reikä, eli puuttuu yksi klapi. Se on tontun oviaukko asuntoonsa. Puupinon-Tonttu on nopea vilahtamaan asuntoonsa tai sieltä ulos. Kesällä sitä on vaikea nähdä. Mutta talvella lumen peittäessä maan, sen jäljet kyllä löytyvät.

Tarkkailkaapa puupinoja.

Huomisiin sitten

 

Maanantai 17. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 17: Ristikatu 8

Vallan vekkuli tonttu onkin sitten Autotalli-Tonttu. Hänellä on aina kepposet mielessä. Tämä tonttu asustelee mielellään autotalleissa, joissa ei pidetä autoa, koska ne ovat niin täynnä kaikkea tavaraa ja turhaakin rojua. Sinne on helppo rakentaa asunto. Kavereinaan hänellä on hiiriä ja hämähäkkejä.

Kepposia tehdessään hän siirtelee ja piilottaa sellaisia tavaroita, joita talon isäntäväki juuri tarvitsee. Sauna-Tonttukaan ei voi selittää, mistä Autotalli-Tonttu aina tietää, mitä tavaroita isäntäväki seuraavaksi tarvitsee ja etsii.

Tämä tonttu pudottelee tavaroita hyllyiltä, porailee reikiä pahvilaatikoihin, piilottaa työkaluja, availee maalipurkkeja ja liimatuubeja. Hän levittelee tavaroita autotallin lattialle, ja puree reikiä isännän työhaalareihin. Ja lopuksi sytyttää yöllä valot palamaan ja avaa matkaradion soittamaan musiikkia. Ja monta muuta jekkua on hänellä mielessään. Kysykää vaikka iskältä. Kyllä hän tietää.

Huomisiin sitten.

 

Tiistai 18. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 18: Siltakatu 55

Eilen toi Posti-Eemeli taas pitkästä aikaa sanomalehtiä. Niihin tartuttiin innokkaasti ja niitä kaikki, jotka osasivat lukea, tutkivat. Jo ikääntynyt Einari-Tonttu osasi lukea. Hän siksi mielellään luki sanomalehtiä ääneen niille, jotka eivät osanneet lukea. Kyllä muuten lukutaito on tärkeä taito. No mutta Einarilla oli jo iänkin puolesta huonot silmät. Mutta hän luki ääneen, että Kemin kaupungin satamaan oli saapunut etelästä suuri laiva täynnä appelsiineja. Hän laski lehden hetkeksi polvelleen ja katsoi kuulijoihin, että onko tuo merkittävä uutinen ymmärretty. Sitten hän taas nosti lehden silmiensä eteen. Hän kuitenkin ihmetteli lehden sivulla olevaa kuvaa kovasti, ja aprikoi ääneen että olikohan laiva kaatunut satamassa, kun oli nurin päin.

Nyt jo varmaan arvaattekin. Einarilla kun oli niin huono näkö, niin hän luki sanomalehteä vahingossa nurin päin. Kovaan ääneen hän asiaa toisille tontuille ihmetteli.

Kyllä tontut nauroivat, kun sen huomasivat.

Tästä tuleekin Sauna-Tontulle mieleen. Nyt tänään on aivan viimeinen päivä lähettää Kirje Korvatunturille. Nyt heti. Huomenna ei enää ehdi.

Huomisiin sitten.

 

Keskiviikko 19. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 19: Alankotie 58

Täällä kirjoittaakin nyt oikein Joulupukki. Pukki on viime aikoina käynyt useilla tarkastuskierroksilla eri tonttukunnissa. Etteivät ulkotontut luule, että ihan pellossa voivat asua, ja tehdä mitä huvittaa ja ketä kiusata. Kävipä Pukki jopa Saunakalliossa.

Nyt pukki palaa takaisin Korvatunturille tarkastaakseen viimeiset Joulun valmistelut. Sanaa hänelle jo lähetettiin, että Joulumuori on ollut kovin äreissään, kun Pukki tuolla lailla matkoille lähtee juuri ennen Joulua. Saunakalliosta Korvatunturille tullut Jekku-koirakin on piileskellyt Korvatunturin ruokasalin rahin alla, kun on väistellyt Joulumuorin kuumaa puurokauhaa. Sitä ovat joutuneet tontutkin varomaan. Mutta Joulupukin tarkastusmatkat ovat tärkeitä.

Joulupukki määräsi, että aatonaattona pakataan Joulupukin porot ja ruokitaan lahjapaketit……. vai oliko se toisin päin. Niin että Jouluaattona kaikki on valmista. Saas nähdä, tuleeko tästä Joulusta mitään.

Huomisiin sitten.

 

Torstai 20. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 20: Avokatu 16

Viime tiistaina Sauna-Tonttu kirjoitti, että lukutaito on erittäin tärkeätä osata. Silloin ymmärtää maailmaa ja tapahtumia, kun osaa lukea satukirjaa itse, tai Aku Ankkaa, tai sanomalehteä. Kirjoittamista kannattaa myös opiskella. Jos osaa kirjoittaa, niin voi kirjoittaa itse kirjeen Joulupukille. Jonkun verran laskemista kannattaa myös osata. Jos osaa laskea, niin voi kalenterista katsoa, kuinka monta päivää on jouluun. Tänään on 20. päivä Joulukuuta ja Jouluaatto, jolloin Joulupukki tulee, on 24. päivä Joulukuuta. Nyt lasketaan: 24 pois 20 on 4. Elikkä siis neljä päivää Jouluaattoon. Tämä vain nyt noin niin esimerkiksi. Hyödyllinen tieto. Ja monta muuta tärkeätä asiaa selviää laskemalla.

Kannattaa siis kuitenkin olla jonkin verran ahkera koulussa.

Huomisiin sitten.

 

Perjantai 21. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 21: Loutinkatu 57A

Viime yönä sattui Korvatunturilla pieni välikohtaus.

Joulupukki oli keskiyöllä nähnyt unta porstuan kaapista. Tai siis ei siitä kaapista, vaan siitä mitä siellä kaapissa oli. Porstuan kaappiin Joulumuori varastoi Joulukuun ajan kaikkea hyvää, mitä sitten Joulun juhlapäivinä syötiin. Kaapista löytyi suolaisista ruoista mainittakoon, hirvenlihaa, läskisoosia, lihapullia, monenlaisia kinkkuja, lipeäkalaa, ja montaa muuta kalaa. Ja tietty iso purkki sinappia.

Makeista herkuista mainittakoon pullat, piparit, joulutortut, erilaiset hillot ja niin edelleen.

Mutta….kaapilla käyminen ennen Joulua ja ilman Joulumuorin lupaa, oli ankarasti kiellettyä.

Tontut eivät olisi ikipäivänä uskaltaneet lähestyä kaappia.

Mutta sinä yönä Joulupukille kävi köpelösti. Unessaan hän oli avannut kaapin. Pyydystänyt sieltä niitä näitä herkkuja, aivan vähän vain. Mutta sitten. Voihan hitsin hitsi. Pukin käsi oli juuttunut hillopurkkiin. Se oli juuttunut kiinni purkkiin tosissaan, eikä sitä saanut irti mitenkään.

Aamu aikaseen jo jokunen tonttu yritti häntä auttaa, mutta turhaan. Pukki mietti. Heti kun Joulumuori herää ja tämän huomaa, niin todellakaan hyvää seuraa.

Oikeassa oli Pukki. Ei seurannut hyvää. Hillopurkki heläytettiin vasaralla rikki. Ja seuraavat päivät pakkosyötiin Joulumuorin tikkuista ohrapuuroa. Ja taatusti ilman voisilmää tai hilloa.

Että näin kävi.

Huomisiin sitten.

 

Lauantai 22. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 22: Metsätie 12

Tuosta hillopurkkionnettomuudesta tulikin Sauna-Tontulle mieleen hänen oma tyhmä tempauksensa noin kahdeksankymmentä vuotta sitten, kun hän vielä oli pikkuinen.

Oli pakkasilma. Leikattiin muiden lasten kanssa lumikuutioita ja niistä sitten tehtiin hulppea lumilinna. Kaksikerroksinen ja tornikin.

Kun lumilinna oli miltei valmis, alkoi Sauna-Tonttua janottamaan. Hän nuoleskeli lumikimpaletta, ja samalla lumilapiota. Justiinsa siinä se tapahtui. Sauna-Tontun kieli jäi lumilapioon kiinni. Ihan se jäätyi kiinni, eikä irti sitten millään. No johan tempun teki.

Talon emäntä onneksi ikkunasta näki, kuinka Sauna-Tonttu pyöri ympyrää lumilapio naamallaan. Emäntä heti ymmärsi, mitä oli tapahtunut. Hän kantoi tontun keittiöön ja valeli tontun kielen ja lapion lämpimällä vedellä tiskivadin päällä. Näin lapio irtosi.

Opiksi tästä kaikille teille. Ei saa pakkassäällä nuolla kylmää rautaa. Muistakaakin tämä.

Huomisiin sitten.

 

Sunnuntai 23. päivä Joulukuuta.

Kalenteriluukku 23: Vehkatie 52B

Yöllä Oiva-Tonttu, tontuista vanhin, herätti Joulupukin ja sanoi, että kiivetäänpäs taas Korvatunturin laelle ja katsellaan mitä näkyy. Raskas oli tuo reitti ylös, Pukillakin jo ikää ja mahaa jonkin verran. Ja polku yli metrisessä hangessa liukas ja kapea. Mutta kyllä se kannatti.

Oiva-Tonttu näytti Pukille vanttuulla etelän suuntaan. Ja siellä se oli, aivan horisontissa. Kirkas nelisakarainen Jouluntähti. Tuli kummallekin heistä outo olo sydänalaan, kuin niin kuin nälkä, mutta ei kutenkaan ihan samanlainen olo. Joulupukki jutteli hiljaisella äänellä Oiva-Tontulle. Tuolla se näkyy se syy, minkä takia mekin joka vuosi uudestaan näitä töitä tehdään. Että saadaan lapsille lahjat valmiiksi. Ja vähänkin maailmaa ymmärtäville aikuisemmille tiedoksi Joulun merkitys.

Saavat meidän ansiosta kiireiset etelän ihmiset edes hetkeksi tilaisuuden rauhoittua miettimään, että minkä takia Joulua vietetään.

Näkevätköhän etelän ihmiset tuon kirkkaana loistavan tähden.

Olettekos te nähneet ?

Huomenna on Jouluaatto. Korvatunturilla varmasti taas kunnollinen matkaanlähdön sekasorto.

Huomisiin, jos Pukki ehtii kirjoittaa.